Kmetijo Žerjal vodi Matjaž Žerjal in njegova družina s tradicijo petindvajsetih let. Matjaž je posestvo podedoval po svojem očetu in seveda posel tudi prevzel. Proizvodnjo zorjenega kozjega sira je inovativno posodobil, saj je njegova ponudba drugačna od ostalih. Siri so pridelani brez konzervansov in GSO-jev, družina jih konzervira le s soljo.
Imajo okrog sto glav koz srnastega tipa, ki se večino leta pasejo na sončnih travnikih po Tomaju. Tako imajo živali veliko mleka, saj imajo čudovite življenjske pogoje.
Na kmetiji pripravljajo zorjene kozje sire s tipičnimi kraškimi zelišči, ki jih družina pridobiva sama in so avtohtone, kot na primer sivka, šetraj in brin. Poleg tega na kmetiji proizvajajo še albuminsko skuto, skuto iz surovega mleka, sekundarno fermentirano sirotko, jogurt ter seveda surovo mleko. Definitivni zmagovalci pa so siri, zorjeni v teranovih tropinah ali tropinah avtohtone sorte vitovske grganje.
Nepozabni okusi izpod pridnih rok, ki jih lahko okusite tudi na naših krožnikih, za katere lahko resnično garantiramo kakovost in nadstandarden okus.
Spletna stran Kmetije Žerjal
Foto: Lara Žitko
Imajo okrog sto glav koz srnastega tipa, ki se večino leta pasejo na sončnih travnikih po Tomaju. Tako imajo živali veliko mleka, saj imajo čudovite življenjske pogoje.
Na kmetiji pripravljajo zorjene kozje sire s tipičnimi kraškimi zelišči, ki jih družina pridobiva sama in so avtohtone, kot na primer sivka, šetraj in brin. Poleg tega na kmetiji proizvajajo še albuminsko skuto, skuto iz surovega mleka, sekundarno fermentirano sirotko, jogurt ter seveda surovo mleko. Definitivni zmagovalci pa so siri, zorjeni v teranovih tropinah ali tropinah avtohtone sorte vitovske grganje.
Nepozabni okusi izpod pridnih rok, ki jih lahko okusite tudi na naših krožnikih, za katere lahko resnično garantiramo kakovost in nadstandarden okus.
Spletna stran Kmetije Žerjal
Foto: Lara Žitko