GOSTILNA TOMAJ
  • SLO
    • Meni
    • O nas
    • Zgodovina Gostilne Tomaj
    • Sodelovanje z lokalnimi dobavitelji
    • Razišči Tomaj
  • ENG
    • Menu
    • About us
  • ITA
    • Il Menu

Zgodovina Gostilne Tomaj

Hiša Gostilne Tomaj si je prisvojila znano tomajsko ožino že približno dvesto let nazaj. Takrat stavba še ni bila naša, uspelo pa nam je potrditi dejstvo, da je bila hiša namenjena gostinski dejavnosti že od davnega leta 1890. Takrat so gostilno običajno odprli samo za toliko časa, da so prodali zaloge vina, oziroma kolikor so pridelali v tekočem letu.

​Po prvi svetovni vojni se je hiša, ki je bila ena prvih na Krasu narisana in izvedena s strani arhitekta neznanega imena, obnovila. Takrat se je tu odprl hotel Škerlj, ki pa je bil po drugi svetovni vojni delno nacionaliziran.
Picture
Gostilna Tomaj leta 1937: Pogled na tomajsko glavno cesto, na desni je hiša št. 8, središčno je vaška gostilna, danes Gostilna Tomaj, na levi hiša št. 2. Razglednica je bila odposlana. Datum na poštnem žigu: 24. 3. 1937.  Vir
Picture
Gostilna Tomaj danes.
Picture
Andreja Pavlovič

Picture
Rebeka Valenčič in Žiga Pavlovič

Iz tega naslova se leta 1983 odpre licitacija za del hiše, kjer je priložnost za nakup dobila družina Pavlovič, ki je v prihodnjih letih hišo odkupila v celoti. Prvega novembra leta 1984 je gospa Andreja Pavlovič s partnerjem in otroci odprla vrata naše hiše, kot jo poznamo danes. Na meniju ste tisti dan lahko izbirali med kraškim pršutom, zeljem s klobaso in jabolčnim zavitkom ter seveda kraškim teranom.

Pri peki in kuhi je pomagala tudi nona Marija, ki je Andrejo priučila večino kuhinje, kar je Andreja seveda predala svojim petim fantom, ki so pomagali v gostilni. Leta 2017 se je Andreja odločila, da je čas, da se malček spočije in okusi čare penzionističnega življenja.
Tako sva se v letu 2019 opogumila tudi Rebeka in Žiga, ki je kot najmlajši Andrejin sin prevzel kuhinjo in Rebeka strežbo.

Tako bomo popeljali našo skoraj štiridesetletno tradicijo naprej v čas.  Na našem meniju govorimo sodobno zgodbo s čudovitim prepletom zgodovine. Njoke, pašto in sladice pripravljamo večinoma po tradicionalnih receptih. Hkrati pa si dovolimo tudi stopiti v korak s časom in jih posodobiti, izboljšati in približati širši publiki.

Večina jedi na našem meniju je izdelanih ročno in pripravljenih sproti. Verjamemo, da si naše stranke želijo vzeti čas in uživati v skrbno pripravljenih krožnikih, poleg katerih ponujamo tudi različna odprta in buteljčna vina, ki zgodbo na krožniku zapeljejo v pravljične vode. Ko se usedemo na našo teraso pod stari kostanj in sprostimo, je naša hrana, pijača in postrežba dosegla svoj cilj. ​
Picture
Picture
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • SLO
    • Meni
    • O nas
    • Zgodovina Gostilne Tomaj
    • Sodelovanje z lokalnimi dobavitelji
    • Razišči Tomaj
  • ENG
    • Menu
    • About us
  • ITA
    • Il Menu